Turisttips
Nina er på rundtur og giver tips til turister og fredericianere. Se med her:
Natureventyr
Kan du også mærke det? Foråret der er på vej - fuglene pipper, vinden bliver lunere, og snart kan vinterjakken pakkes væk. Årstiden og vejret indbyder virkelig til at komme ud i det fri, og rigtig suge foråret ind, og når vi nu bor så tæt på vandet, så vil en tur langs Lillebælt være helt oplagt – kender I f.eks. til havfruerne ved Østerstrand? Nå ikke, så skal I da vist med på natureventyr.
Med natureventyr bliver det endnu sjovere og endnu nemmere at komme på eventyr. Det er unikke eventyr, der er skabt til det sted, hvor de bliver fortalt, det er skattejagter i parker og skove, hvor du går fra kapitel til kapitel. Eventyrerne er fyldt med spænding og udfordringer – også for de voksne. Selve fortællingerne foregår via app’en ’Natureventyr’, som kan hentes ganske gratis til både Android og iOS.
Her i Fredericia har vi et eventyr ved Østerstrand, som handler om drengen Otto, der egentlig bare gerne vil ned og finde fossiler ved stranden, men han ender med at træde til, da havfruerne pludselig kaster en forbandelse, som gør at vandet stiger og stiger, og Østerstrand bliver oversvømmet. Mon Otto får reddet byen fra oversvømmelse?
3 gode argumenter for at snuppe et natureventyr langs Østerstrand:
- Den gode historie. Du kan vælge selv at læse historien højt, eller også kan du få den læst op af børneentertaineren Katrine Bille. Hun forstår virkelig at levere en god historie, som er fortalt med meget stor indlevelse.
- Den smukke natur. Lillebælt kender de fleste, men på en eller anden måde ser man naturen på en helt ny måde, når man skal følge kapitlerne i eventyret. Jeg fik i hvert fald gået på nogle stier, som jeg ikke tidligere har betrådt til trods for mine, efterhånden, mange ture ved Østerstrand.
- Den gode oplevelse. Når man kombinerer den gode historie med den smukke natur, så bliver det en fantastisk oplevelse, som understøttes af en meget brugervenlig app, hvor du kan finde al den information, der er brug for. Kan vi komme på toilettet? Er der borde og bænke? Kan vi købe en is? Er der bakker og stigninger, hvor vi skal gå? Alt det får du svar på i app’en.
Natureventyr er anbefalet til børn fra 4-9 år, og turen ved Østerstrand er omkring 1,4 km og varer ca. 60 min. Varigheden afhænger af, hvor mange sten der skal samles undervejs, og hvor meget man ønsker at gå på eventyr.
Du kan læse mere om natureventyr lige her Natureventyr, og ellers kan du tage et kig i app’en og planlægge, hvor dit næste eventyr skal gå hen – der er over 200 stednære eventyr at vælge imellem.
Rigtig god fornøjelse.
Nina
Race Syd
Synes du måske, at januar handler lidt for meget om broccoli og løbeture, og kunne du godt tænke dig lidt mere fart over feltet, så læs endelig videre. Denne måneds turisttip handler om konkurrence, fart og fællesskab, vi skal en tur ud forbi Race Syd.
Der var engang en bager, en revisor, en lastbilmekaniker, en it-medarbejder og en rigtig god ide - det lyder måske ikke lige som starten på et klassisk eventyr, men det er det rent faktisk, det er i hvert fald starten på fortællingen om Race Syd. Tilbage i starten af 00’erne fik de fire kammerater en ide til et gokartcenter, og efter lidt betænkningstid og planlægning blev det i 2004 en realitet, da de åbnede i Kolding. I 2016 flyttede de til deres nuværende placering på Nordre Ringvej 9 her i Fredericia, og under corona-pandemien udvidede de til dobbelt størrelse, så der i dag er 3000 m2 at give den gas på, og nu kan I køre op til 10 personer ad gangen.
Man mærker tydeligt den store passion, der er for stedet, det er kvalitet fremfor kvantitet, og derfor sætter de heller ikke flere kørere på banen, end at alle får en god oplevelse. Hos Race Syd har de også et udendørs område, hvor de netop har fået lavet en archery combat bane, der er en kombination mellem paint ball og bueskydning – og som kræver stort samarbejde for at hive sejren i land.
3 gode grunde til at besøge Race Syd:
- Det er (næsten) for alle! Så længe du er fyldt 7 år og måler min 120 cm, kan du sagtens komme forbi og ræse rundt.
- Det perfekte sted til et anderledes arrangement. Hvad end du ønsker at holde din 70 års damefrokost, have far/søn tur, holde polterabend, børnefødselsdag eller firmaarrangementer, så er Race Syd et perfekt sted, hvor I både har mulighed for catering samt at få stillet et mødelokale til rådighed.
- Der er også noget for tilskuerne, eller dem der måske ikke er så meget til gokart. Det er et hyggeligt caféområde med racerbane, bordfodbold og muligheden for en varm kop kaffe, en kold øl eller lidt snacks.
Banerekorden er 28,5 sekund, og den er sat af en 13 årig dreng – måske du skal ud forbi og slå rekorden? Har du også fået lyst til en dag med fart og spænding, så hop ind forbi https://racesyd.dk/, hvor du kan læse meget mere samt booke din tur.
Rigtig god fornøjelse.
Bymuseet
Der mange indendørs aktiviteter i Fredericia, og én af dem er Fredericia Bymuseum – og det er lige netop Bymuseet som månedens turisttip skal handle om.
Dagene bliver lysere og solens stråler mærker vi heldigvis mere og mere. Der er dog stadig dage med regn og blæst, og på de dage indbyder vejret ikke ligefrem til udendørs aktiviteter. Heldigvis findes der mange indendørs aktiviteter i Fredericia, og én af dem er Fredericia Bymuseum – og det er lige netop Bymuseet som månedens turisttip skal handle om.
I Fredericia har vi en unik og interessant historie, og tiden omkring 6. juli dagene må siges at være den vigtigste historiske tid for byen.
Disse dage blev der i 2020 lavet en særudstilling om. Udstillingen findes i laden ved Bymuseet, og her kan man virkelig blive klogere på byens fascinerende historie. Historien er formidlet på bedste vis, og der er noget til alle - der er både plancher, tv-skærme med små videofilm, der er højtlæsning fra de mange små standere og så findes der skærme som i den grad indbyder til interaktion.
De interaktive skærme er et nyt tiltag fra 2021, og her bliver du både draget som barn og voksen. På hver skærm er der mulighed for at trykke på den historie man gerne vil høre – du kan bl.a. blive kommanderet med af selveste generalløjtnant N.C. Lunding: ”…er du en god soldat? Kan du følge en ordre? Godt – giv agt! Alle ret! Højre om! Venstre om! Nej nej nej – vi prøver igen”.
Hele Bymuseet og dets udstillinger er bygget op med en masse artefakter og fortællinger, som alt sammen understøtter historiefortællingen. Der er noget for alle sanser, idet du også udenfor kan gå på opdagelse i museumshaven, som dufter helt fantastisk når tingene senere på året begynder at blomstre og springe ud.
3 ting du ikke må snyde dig selv for:
- En rundtur i hovedbygningen, som oser af historie og rummer en lang række spændende fortællinger fra 1650-1970’erne. Hovedbygningen er rent faktisk det gamle hospital, som tidligere lå på Sjællandsgade. Senere blev det til alderdomshjem, og i 1930 blev bygningen flyttet til sin nuværende placering, og har siden fungeret som bymuseum. Når du bevæger dig rundt i hovedbygningen er det tydeligt at fornemme den lange historie, som bygningen emmer af – hvis bare vægge kunne tale….
- Udenfor hovedbygningen kan du se én af de ikoniske tobakslader, der før i tiden stod mange af rundt omkring i byen. Tobaksladen er opført 1:1, og i museumshaven bliver der dyrket tobaksblade, som fra efteråret og frem til foråret hænger til tørre.
- I hovedbygningen findes en lille museumsbutik, og til trods for de få kvadratmeter, kan du finde virkelig mange interessante ting på hylderne. Du kan bl.a. finde spændende litteratur, som kan gøre dig endnu klogere på Fredericias historie, du kan også finde udklip, brochurer, postkort og meget andet.
Bymuseet er åbent det meste af året torsdag til søndag fra kl.12-16, så evt. mere her Fredericia Bymuseum | Fredericia Museum (fredericiahistorie.dk)
Bymuseet er en gratis oplevelse, ja du læste rigtigt – gratis. Du får en masse fantastiske historier, spændende udstillinger, interaktion og formidling for bare 0 kr.
Rigtig god fornøjelse.
Naturcenteret på Lundingsvej
Efteråret sniger sig ind på os, men med rette påklædning kan vi heldigvis stadig nyde årstiden udenfor. Naturen kan nydes hele året rundt, og der kan altid opleves noget nyt afhængig af årstiden. Månedens turisttip fortsætter, hvor vi slap i det forrige turisttip - ude i naturen, vi skal en tur forbi det nye Naturcenter på Lundingsvej.
Hvis du allerede nu sidder og tænker: ”Naturcenter, Lundingsvej. Nej det kan ikke passe?”, så er det helt forståeligt - naturcenteret åbnede i sommers og er derfor stadig ganske nyt. Jeg kendte også kun meget lidt til stedet, men det blev jeg kun mere nysgerrig af og måtte derfor en tur forbi.
Jeg havde forventet en masse formidling og en god udsigt - hvilket begge blev opfyldt. Hvad jeg ikke havde forventet er den kæmpe store grejbank, der står frit tilgængelig - der er alt hvad du skal bruge til en udforskende dag ved Lillebælt. Du kan låne alt lige fra plastikspande til legetøjslastbiler, fiskestænger, strygenet og waders. Som du kan se, er udvalget meget varieret, og med god grund, da Lillebælt-området også er meget varieret, og der findes aktiviteter for både store og små.
3 super gode grunde til at besøge naturcenteret på Lundingsvej:
- Formidlingen. Du bliver klogere på lokalområdet og på hvordan du kan bruge Lillebælt. Eks. vidste jeg ikke, hvordan man helt præcist fanger rejer, eller stryger rejer, som jeg lærte det hed. Men det, og meget andet, kan du blive inspireret til i naturcenteret.
- Den imponerende grejbank. Jeg vil næsten vove den påstand, at du kan finde alt, hvad du kunne have brug for, for at udforske Lillebælt.
- Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed! Det ligger fuldstændig genialt – tæt på byen, og med nem adgang via strandstien langs vandet, og så ligger det med kun 30 meter ned til Lillebælt.
Hvis du også har fået lyst til at nyde efteråret udendørs, og til lyden af havets brusen, så ta’ et smut forbi Lundingsvej – du kan læse meget mere lige her Naturcenter Lundingsvej | VisitFredericia. Naturcenteret er åbent alle dage fra kl. 8-20.
Rigtig god fornøjelse.
Naturpark Lillebælt
Vidste du, at vi i Fredericia er en del af Danmarks største naturpark? Jeps den er god nok, blandt de 16 naturparker, der findes i Danmark er Naturpark Lillebælt den største. Læs månedens turisttip og bliv en lille smule klogere på, hvad Naturpark Lillebælt kan tilbyde dig.
Selvom Naturpark Lillebælt er en marin naturpark, så er den mere end bare havet, og selve Lillebælt – det er også historie, det er natur, det er smagsoplevelser, det er bevægelse og meget, meget mere. Naturpark Lillebælt er et samarbejde mellem Fredericia og vores naboer i Middelfart og Kolding kommune.
Naturpark Lillebælt har mange små oaser rundt omkring, som alle har til formål at formidle og aktivere vores nysgerrighed til den maritime naturpark. Én af de oaser er naturrummet i Kanalbyen, som har temaet ’havet og friluftsliv’. Ved naturrummet kan du lære om Lillebælt via de plancher, der hænger dernede, du kan bl.a. læse om fiskeperioder, se Per Oblings træskulpturer og høre hvordan et marsvin lyder, samt tage et kig i kikkerten, og se om du kan få øje på nogle ude på havet.
Naturrummet er et oplagt holdepunkt, hvis du alligevel er på tur nede i Kanalbyen, og du kan også sidde lidt i læ, hvis nu vejret skulle vise sig fra sin våde side.
Hvis du ønsker at støtte Naturpark Lillebælt, så kan du på biblioteket købe en marsvinebamse, hvoraf hele overskuddet går direkte til marsvinefonden, som arbejder for bedre levevilkår for verdens mindste hval.
3 gode grunde til at udforske Naturpark Lillebælt:
- Vi løfter i flok. Der er nok ikke mange, der ved det, men vi kan faktisk alle sammen være med til at hjælpe til et bælt i balance – eks. ved at fange krabber, adoptere en fiskebørnehave eller hjælpe til med fangsten og mærkningen af bestemte fiskearter.
- Noget for alle. Hvad end du er interesseret i madlavning, dyrkning af råvarer, plantning af ålegræs eller konstruktionen af et sandslot, så er der rig mulighed for det hele i Naturpark Lillebælt.
- Din sanser bliver beskæftiget, da du både kan føle, se, lytte, smage og dufte til de mange tilbud som Naturpark Lillebælt tilbyder – har du f.eks. smagt på tang? Eller set Lillebælt fra en glaskano? På Booking - Naturpark Lillebælt (naturparklillebaelt.dk) kan du se deres store udbud af oplevelser.
Som du kan læse, er der masser at opleve i vores helt egen naturpark, og hvis du mangler lidt inspiration så tag et kig lige her Forside - Naturpark Lillebælt (naturparklillebaelt.dk) eller kom gerne forbi biblioteket, hvor vi har deres nye folder stående på hylden.
Rigtig god fornøjelse.
Cykelruter
Så er vi kommet ind i august måned, de fleste er kommet tilbage fra ferie og børnene er startet i skole. Mange af os drømmer måske allerede om næste ferie og de næste eventyr. Kunne det ikke være dejligt hvis feriestemningen kunne fortsætte lidt endnu?
Den gode nyhed er, at det kan den rent faktisk – godt nok kan vi ikke skaffe helt den samme stemning som ved poolen i Grækenland, men med små hverdagsture kan man komme lidt afsted og nyde nærværet i løbet af hverdagene. Og hvilket transportmiddel er nemmere og hyggeligere at komme rundt med end den tohjulede. Denne måneds turisttip handler cykelruter i nærområdet.
Man kan komme rundt til rigtig mange fine steder i vores nærområde via asfalt og grusstier, og de mange gode cykelture tager os både forbi Lillebælt og Trelde Næs. Der findes bl.a. den 28 kilometer lange 6. juli rute, som tager dig med forbi de smukkeste steder ved Trelde og Egeskov, og hvis du til endnu længere ture, så kan du tage en del af Østersøruten, som netop går igennem vores område. Mange af de nationale er markeret undervejs, så du ikke behøver at være nervøs for at fare vild.
Er du til højere fart og mere spænding, kan du også prøve kræfter med et af de mange mountainbikespor der findes i og omkring Fredericia – bl.a. finder du et rigtig godt og udfordrende spor i Hannerup skoven. Hvis ikke du selv har en mountainbike, så er det muligt at leje en hos Get Outdoor.
3 gode grunde til at hoppe på cyklen og snuppe et hverdagseventyr:
- Nye oplevelser. Ofte tager en cykelrute os forbi de steder hvor vi ikke lige nødvendigvis kører, hvis det var i bilen, og på den måde er der gode chancer for nye oplevelser.
- Det kræver et minimum af udstyr. Det er bare at hoppe på cyklen, snuppe cykelhjelmen og måske endda tage badetøjet med, så der også kan nydes en tur i bølgen blå undervejs.
- Det er for alle. Nærmest alle kan være med på en cykeltur, så det er i den grad en aktivitet der kan samle generationer på tværs.
Du kan se nogle af de mange cykelruter lige her Cykelferie i Jylland | Find cykelruter til en cykelferie med børn her (visitfredericia.dk) og hvis du foretrækker dem som fysiske brochurer, så kig forbi Velkomstcentreret på Fredericia Bibliotek hvor vi har masser af inspiration til de tohjulede ture.
Rigtig god fornøjelse.
Trelde Næs
Duften af ramsløg, bøgen der springer ud, lyden af bølgernes skvulppen – lyder det ikke dejligt? Alt dette kan du opleve ved Trelde Næs, som er en så stor og unik naturoplevelse, at den er med i Danmarks Naturkanon.
Danmarks Naturkanon består af 15 unikke natursteder rundt omkring i Danmark. Stederne er udvalgt i 2018 og de er valgt ud fra en række fastlagte kriterier, som alle gør at man da godt kan være lidt stolt af at være med i klubben. Et af kriterier er bl.a. at stedet ”… skal have smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge”, og det synes jeg bestemt at Trelde Næs har.
Der er så mange muligheder ude ved næsset – du kan fiske, grille en pølse, gå på Fosiljagt og se den flotte træskulptur ’sortspætten’ som er lavet af Mariane Ladegaard. Hvis du slet ikke kan få nok af området, så kan du også booke et shelter, overnatte i skoven og vågne op med udsigt til Lillebælt.
Området er oplagt at cykle i, men hvis du er i bil, så er der gratis parkering og ellers går der en bybus direkte derud en gang i timen. Toiletfaciliteter og borde/bænksæt, som kan benyttes til den medbragte madpakke, finder du også derude.
3 virkelig gode grunde til at Trelde Næs er det perfekte udflugtsmål:
• Der er noget for alle, ungerne kan løbe langs vandkanten og bygge sandslotte, hunden kan finde en masse nyt og spændende at snuse til og os voksne kan gå hånd i hånd og nyde naturen.
• Det store og alsidige planteliv! Skoven ved Trelde Næs er meget varieret og består både af hundrede år gamle træer og nyere skov. Stedet er desuden hjemsted for Danmarks største orkide ’stor gøgeurt’ samt hele ni andre orkidearter. Og så kan du også finde lidt lækkert til aftensmaden hvis du kigger godt efter i skovbunden, for der er mange svampe at finde derude.
• Naturen og historien bag næsset. Ved kystprofilen kan man opleve aflejringer fra tre forskellige istider og langs Lillebæltkysten, hvor skrænterne falder sammen, skrider der plastisk ler ud, som er 55 millioner år gammel – det er et helt naturlig fænomen, men noget som kun opleves ganske få steder i Danmark.
Hvis du mangler et smukt og betagende udflugtsmål, som samtidig ligger lige i ’baghaven’, så tag på eventyr ved Trelde Næs. Så tag de gode vandrestøvler på, smid badetøjet i tasken, og husk picnickurven, for du kan sagtens bruge en hel dag derude - Trelde Næs har altid åbnet, og er et besøg værd hele året rundt.
Rigtig god fornøjelse.
Udsigtstårnet ved Nyskov
Lige uden for centrum, men fortsat tæt på byen, ligger det smukkeste stykke natur med sin helt egen udsigtspost.
Med industri og erhverv på den ene side, og rækkehuse på den anden, lige der i smørhullet oppe på bakketoppen, ligger udsigtstårnet omkranset af Nyskov.
I denne måneds turisttip skal vi en tur til tops.
Hvis du, ligesom jeg, ikke tidligere kendte til udsigtstårnet ved Nyskov, så er det ikke et sted, man bare lige finder – man skal vide, hvad man leder efter. P-pladsen er ganske beskeden, og det er informationen ved området også. Men når man først lige får fulgt stien et stykke rundt langs skoven, så åbner der sig et fantastisk stykke natur med højt til himlen og store vidder.
Hvis du vender blikket mod den store bakketop vil du se et flot stykke arkitektur, udsigtstårnet, som indbyder til opdagelse. Udsigtstårnet er åbnet hele året og alle døgnets timer, så hvis du vil op og kigge nærmere på stjernehimlen, så kan du også sagtens gøre det.
3 gode grunde til at besøge Nyskov:
• Den smukke udsigt! Wauw siger jeg bare. Man kan se begge Lillebæltsbroer, stadion, skoven ved Røjle Klint og meget, meget mere.
• Et godt sted at lufte de firbenede. Naturen varierer med både søer og åbne grønne arealer, hvor hundene rigtig kan få lov at snuse rundt.
• En frisk løbetur. Området består af mindre stier, som bugter sig naturligt rundt i området, og dermed er det helt perfekt til dig, som nyder et trailløb. Så hvis din løbetur alligevel er ude i området, så slå endelig lige et smut ind forbi Nyskov.
Hvis du også vil op og opleve Fredericia fra oven, så sæt din GPS til Nordre Ringvej 9, som ligger lige overfor p-pladsen, der fører til udsigtstårnet.
Rigtig god fornøjelse.
Kunstvandring i Kanalbyen
Vi skal en tur til vandet, gennem Søndervold naturpark og forbi smukke nye bygninger – vi starter dog hele turen ved et noget atypisk sted, vi starter nemlig ved et p-hus. Månedens turisttip er en kunstvandring forbi kanalbyens mange kunstværker.
Kanalbyen er en forholdsvis ny bydel i Fredericia, og den bliver opført i forlængelse af bymidten på et tidligere industriareal – her vil blive opført både boliger, butiksarealer og smukke byhaver. Allerede da bydelen blev planlagt blev der lavet en kunststrategi, som er årsagen til, at der er i dag er lanceret en kunstvandring. De mange kunstværker er lavet specifikt til de områder hvor de står, og de har fra starten været med til at definere stederne hvor de er placeret – kunstværkerne er meget mere end ’bare’ en dekoration, de er en integreret del af bylivet.
Kunstvandringen tager udgangspunkt i en anbefalet rute, og en guide som fortæller og beskriver hvad du ser hvad de enkelte kunstværker. Guiden finder du lige her: KUNSTVANDRING I KANALBYEN I FREDERICIA
Kunstvandringen starter som nævnt ved et p-hus – Hydra, hvor du også med fordel kan parkere din bil hvis du kommer kørende til byen. Herefter går turen helt ned til vandet og ud på molen, hvor Gunhild Aabergs kunstværk ”På bedding” befinder sig, og her er én af de kunstformer som jeg virkelig selv holder af – et kunstværk som kan bruges, og som man ikke kun må iagttage via synssansen. Så sæt dig endelig ned på havnebænkene og nyd udsigten. Måske du spotter et marsvin?
Efter turen ud på molen går man langs vandet, rundt ved kajkanten i gammel havn, og ender omme ved Frederiks Promenade. Her står ”Kajens grammatik”, som er en hilsen til de mange søfolk og arbejdsmænd der gennem tiden har haft sin gang på havnen. De fem farverige søjler skaber tydelige associationer til de sømærker og bøjer, der bruges som havets navigation.
Næste kunstværk skal der ledes lidt efter, for det befinder sig nemlig inde i en baggård ved Kongens Punkt. Når du har fundet kunstværket ”Det vi ikke ved det ved vi ikke” håber jeg du vil blive ligeså betaget som jeg gjorde. Det her kunstværk er storslået, smukt og enkelt på samme tid – og så fortæller det en rigtig fin historie om datidens kvinder, og de huslige pligter med bl.a. vasketøjet i forbindelse med den tidligere svovlsyrefabrik. Netop vasketøjet er omdrejningspunktet i dette kunstværk.
Sidste kunstværk er en oplevelse for høresansen, og du finder det i Søndervold Naturpark. Her kan du høre ”Radio sfæren” med Amalie Smith. Lydværket er skabt til naturparken Søndervold med udgangspunkt i sange og interviews. Du kan med fordel fortsætte lytningen mens du bevæger tilbage mod bilen og p-huset Hydra.
Hydra er et p-hus bestående af forskellige kunstværker – det største af dem er den betagende glasmosaik ’Øjet’. Jeg sluttede af med en tur rundt i Hydra, og aldrig har jeg da set så smukt et p-hus – tænk engang at man ikke bare har lyst til at sætte sig i bilen og køre videre, men at p-huset rent faktisk indbyder til en gåtur. Den smukke glasmosaik kan ses på alle etager i p-huset, og naturen udenfor skifter udtryk afhængig af hvilken farve du ser ud af.
Jeg smuttede helt til tops, og blev mødt af den smukkeste udsigt! Jeg kunne se ind over byen, udover vandet og nedover til naturparken.
3 argumenter for at tage på kunstvandring i Kanalbyen:
- Smukke og anderledes kunstværker, som skaber associationer til området på bedste vis.
- En dejlig gåtur i smuk natur, helt ud til vandet igennem smukke Søndervold og igennem en spændende ny bydel.
- Fantastisk historiefortælling og tankevækkende spørgsmål. Ved hvert kunstværk kan du, i guiden, læse om kunstværket samt tage stilling til de spørgsmål der bliver stillet. De finurlige spørgsmål gav mig virkelig stof til eftertanke og kan også give nogle gode samtaler med dem man måtte dele oplevelsen med.
Hvis du vil læse mere om de forskellige kunstværker og kunstnerne bag, så hop ind og læs mere her Kunst i Kanalbyen i Fredericia | Oplev værker integreret i bygninger, gårdrum og p-huse
På hjemmesiden kan du også downloade ruten, og så er du ellers klar til en smuk kunstvandring gennem kanalbyen.
Rigtig god fornøjelse.
Madsbyparken
”Madsbyparken, er det ikke kun for børn? ” tænker du måske, men nej det er det bestemt ikke.
Bevares, jeg har da ikke selv været der siden jeg var barn, men da jeg trådte ind på mooncar-banen igen og så lysreguleringen, som måske i virkeligheden også er den originale helt tilbage fra min barndom, og da jeg gik til tops i udsigtstårnet, ja så væltede minderne frem. Og sådan tænker jeg at vi måske er flere der har det, så derfor handler denne måneds turisttip om Madsbyparken.
Madsbyparken har eksisteret siden 1983, og siden da har cirka 400.000 gæster årligt besøgt parken. Der er åbent hele året, og fra 1. april til uge 42 er der åbent for de betalte aktiviteter. Madsbyparken har noget for alle sanser – du kan høre de mange papegøjer, se de smukke blomsterbede, bevæge dig rundt på de store legepladser, føle gedernes stikkende pels, smage de lækre is, ”dufte” de gryntende grise og balancere på tarzanbanen.
Området kan opleves både til fods og kørende. I sæsonen kører Madsbytoget nemlig hver weekend fra kl.11-17, og her bliver man kørt rundt i det smukke naturområde der ligger omkring Madsbyparken.
Udover en togtur er der også mange andre aktiviteter her i sommersæsonen, du kan bl.a. opleve de underholdende forestillinger i det udendørs dukketeater, og ellers lyder programmet på alt lige fra seniordans til cirkusforestillinger, se mere her Aktiviteter | Madsbyparken.
3 ting du ikke må snyde dig selv for, når du besøger Madsbyparken:
- De to søde Alpakaer, som lige nu befinder sig i gedestalden. Hvis du på nogen måde er til søde pelsede dyr, så må du endelig gå en tur forbi gedestalden.
- Tarzanbanen! Her får både børn og, måske især, voksne en motorisk udfordring. Et fedt sted hvor man kan lave sine egne små konkurrencer, og så hvem der kommer først igennem banen.
- En lækker is med guf og syltetøj fra ishuset – mums, det er altså en smagfuld måde at afslutte et besøg i Madsbyparken på.
Madsbyparken er som nævnt, et fantastisk sted der henvender til alle – det er både perfekt som personalearrangement en fredag eftermiddag, til et slag minigolf med vennerne, som udflugtsmål med børnebørnene, eller som kærestetur hvor der kan roes en hyggelig tur på søen.
Madsbyparken er en gratis oplevelse lige midt i centrum, så ta’ et smut forbi og få én på opleveren.
Rigtig god fornøjelse.
Den Historiske Miniby
Har du nogensinde gået hele byen rundt på kun 20 minutter? Nej vel? Men det kan rent faktisk godt lade sig gøre og endda uden, at du behøver at løbe afsted.
I denne måneds turisttip skal vi besøge stedet, hvor vi pludselig kan kigge ned i skorstene og baggårde, vi skal en tur til Den Historiske Miniby, og her vil du rent faktisk kunne snuppe en byvandring på ganske kort tid.
Stedet indbyder til opdagelse og oplevelser, og det er sjovt at gå rundt i de lige gader og se hvordan, Fredericia så ud tilbage i 1849 blot i 1:10 format. Jeg synes også, det var ret spændende at finde de steder, som jeg i dag kender – bl.a. at finde gadehjørnet, hvor biblioteket i dag ligger, og at gå ned til havnen og se, hvordan den så ud i 1849 – det var virkelig noget helt andet end Kanalbyen, der i dag ligger der.
Ideen til minibyen opstod i 1983, og den bliver løbende bygget større og større. Der forventes at være 1200 huse, når den en dag står færdig.
Der er tilknyttet en stor flok frivillige, som sidder og bygger det hele op fra bunden. Nogle laver teglsten, mens andre murer vægge, og så er der er nogle, der maler vinduer og dekorationer – ja der er nogle, der laver det hele. Jeg har været så heldig at besøge deres værksted dengang, det stadig lå på Prangeragervej, og hold nu fast en oplevelse. Den oplevelse bliver fremadrettet muligt for alle interesserede. Til sommer vil deres værksted være flyttet til ’Bakkehuset’ i Madsbyparken, og her vil man fremover kunne komme ind og lure, når der er nogle på værkstedet. Og hvis du endda skulle få lyst til at blive frivillig og sidde og nørde med dine hænder, så er der altid plads til flere.
3 årsager til at du helt sikkert skal tage et smut forbi Den Historiske Miniby:
- Godt håndværk! Jeg synes, det er så fascinerende, at hele minibyen er skabt ved hjælp af håndkraft – her er der intet samlebåndsarbejde.
- Historiefortællingen, som du kan følge med i gennem den folder, du får udleveret. Heri er der en oversigt over mange af de bygninger, man møder på sin tur gennem minibyen.
- Deres souvenirbutik. Jeg er kæmpe fan af souvenirs, så det er muligt, at jeg er lidt farvet i min holdning, men jeg synes virkelig, de har en flot og velassorteret souvenirbutik tilknyttet. Især er jeg ret vild med deres håndlavede fuglehuse, som er lavet som bindingsværkshuse i samme farveskala som minibyen.
Hvis du også vil se Fredericia på helt tæt hold, så tag et smut forbi Den Historiske Miniby